YGS’ye Girecekler İçin Son Dakika Tüyoları 1

Bu yıl (2016) 13 Mart tarihinde yapılacak olan YGS sınavı yaklaştıkça, adaylarda heyecan düzeyinin arttığı gözlemleniyor. Uzun süredir belli bir sisteme bağlı olarak düzenli şekilde çalışan adayların çalışmalarının karşılığını tam olarak alabilmesi için sınav öncesinde bazı basit hususlara dikkat etmeleri gerekiyor.

ygs-sinaviÜlkemizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün dediği gibi “Sağlam kafa sağlam vücutta bulunur”. Bu nedenle YGS performansını artırmak için vücudumuzu da bu sınava hazırlamalıyız.

Bu hem yorgun beyni rahatlatmak hem de sınav anında vücudu sağlıklı kılmak ile mümkündür. Öncelikle uzun süreli ve rutin çalışmanın getirdiği mental yorgunluğun atılması gerekir. Sınava yorgun kafayla, yıpranmış beyinle girmek çözülebilecek soruların ıskalanmasına veya daha fazla zaman harcanmasına neden olacaktır. Bu konuda yapılabilecek en iyi faaliyetler, sinema, kısa süreli alışverişler veya akraba dost ziyaretleridir. Fazla yorulmamak kaydı ile sportif faaliyetler yapılabilir. Bunlar beyindeki negatif yükleri boşaltacak, mutluluk veren dopamin hormonunu aktive edecektir.

İnsanın sevdiği faaliyetleri yapması, sevdikleri ile buluşması ve bir iki gün de olsa canının istediği gibi takılması, dopamin hormonunun artışına, bu da sınavda düşünce performansının artmasına neden olacaktır.

Bununla birlikte vücudu fazla yormamak, hasta etmemek gerekir. Sınavın bir gün öncesindeki halı saha maçı yapmak veya gün boyu piknik yapmak vücutta laktik asit birikimine yol açacaktır. Bu nedenle aktivite yaparken aşırıya kaçmayınız. Laktik asit sorununuz var ise muz yiyiniz. Bu meyve laktik asitin daha kısa sürede bertaraf edilmesini sağlar.

Baş ağrısı, soğuk algınlığı, ishal ve uykusuzluk hem yaygın görülen hem de sınav performansını etkileyen  risk faktörleridir. Sinüzit ve migren hastalarının baş ağrısı konusunda dikkat etmeleri gerekmektedir. Sinüzit hastalarının banyo yaptıktan sonra saçlarını kurutmaları, rüzgarlı ve yağmurlu havalarda başlarını korumaları gerekir.

Migren ise dönemsel ataklar halinde gelişen ve sınav stresinin tetikleyici unsur olduğu bir hastalıktır. YGS dönemi migren atağına denk gelirse performans dramatik şekilde düşecektir. Bu nedenle migren hastalarının sınava kısa süre kala sesin ve ışığın yoğun olduğu kalabalık ortamlara girmemeleri, sakinliği tercih etmeleri gerekmektedir. Bu tür büyük sınavlarda sebepsiz baş ağrıları da görülebilmektedir. Bunun sebebi ani stres, açlık, susuzluk veya uykusuzluk olabilmektedir. Özellikle uykusuzluk ve susuzluk üzerinde durulması gereken hususlardır. Fakat su alımı abartıya kaçılmamalıdır. Çünkü stresli anlarda tuvalet ihtiyacı şiddetlenir ve sınavda rahatsız edici bir durum yaşanabilir.

İshal de sınava girecekler için bir kabustur. Bu rahatsızlığın bağışıklık sistemindeki ani düşme, stres ve psikolojik sıkıntılarla da ilgisi vardır. Öğrencilerin stres batağına girmemeleri gerekir. Aynı zamanda beslenmeye dikkat etmeli, şekerli ve yağlı besinler dikkatli tüketilmelidir.

Sınav gecesi uykusuzluk sorunu yaşanmaması için ne erken ne de geç yatılmalıdır. Her zamanki saatte yatılıp gerekirse uyku getiren sakinleştirici çaylar içilmelidir.

Yorum yapın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.